alcohol

Zit in een glas bier evenveel alcohol als in een glas wodka?

Een bekende vraag uit het CBR theorie-examen gat over alcohol in het verkeer: hoeveel alcohol zit er in een glas.

In de Verjo theorieboeken wordt kort uitgelegd dat het antwoord JA is. Dergelijke vragen en de uitleg daarbij kom je ook tegen in onze online oefenvragen.

De manier van vaststellen hoeveel alcohol in een glas zit is nog geen 2 eeuwen oud. In 1842 beschreef de Franse onderzoeker Gay-Lussac (1778 – 1850) de methode. Deze methode is in de vorige eeuw verder geperfectioneerd.

In ieder standaard glas, of dat nou bier, wijn of wodka is, zit gemiddeld 10 gram alcohol. Daarom worden verschillende dranken in andere type glazen geschonken. Het maakt dus niet uit als je voor bier kiest omdat wodka ‘harder aanpakt’. Per drank wordt een ander glas gebruikt waardoor in ieder glas evenveel alcohol zit.

Bij welke hoeveelheid wordt het gevaarlijk in het verkeer?

Ook dit kan gevraagd worden bij het CBR theorie-examen.

De basis regel is en blijft dat alcohol en verkeer een heel slechte combinatie is. Je gaat aantoonbaar slechter rijden en trager reageren als je te veel alcohol in je bloed hebt. Er zijn dan ook strenge regels voor opgesteld.

Voor een beginnend bestuurder ligt de lat op 0,2 promille. Daar zit je snel aan, vaak al met één consumptie. Voor ervaren rijders geldt 0,5 promille als het maximum. Op zich mag dit geen verrassing zijn omdat dit ook vragen zijn op het CBR theorie-examen.

Hoeveel kan ik nou eigenlijk drinken voordat ik mijn limiet heb bereikt?

Drink je één glas alcohol op nuchtere maag, dan heb je na een half uur een promillage van zo’n 0,25%. Dat kan nog wat afwijken als je rekening gaat houden met man/vrouw en met lichaamsgewicht. Drink je een glaasje bij het eten dan wordt alcohol ook minder opgenomen.

Je kunt er een formule op los laten: Vermenigvuldig eerst het aantal glazen dat je hebt gedrongen met 100. Neem je lichaamsgewicht in kilo’s en vermenigvuldig dat met 6 als je een vrouw bent en met 7 als je een man bent. Deel het eerste getal door het tweede: dan heb je het promillage waar je rekening mee moet houden.

Een man van zeventig kilo (7 x 70) heeft na 3 (3 x 100) glazen bier op een lege maak een promillage van 0,6. ( 300 : 490 = 0,61).

Maar liever dan een formule uitrekenen, kijk even wat alcohol met je doet:

promillage glazen gevolgen
0,1 0,5 niet waarneembaar
0,25 1 licht motorisch gestoord
0,5 2 verlengde reactietijd
1 4 spier controle verminderd
1,5 6 spraak wordt moeilijker. De helft van de mensen is nu dronken.
2 8 onbeheerste bewegingen
3 12 zintuigen falen. Iedereen is nu dronken
4 16 suf
5 20 bijna bewusteloos
6 24 bijna altijd dodelijk

En bij 4 glazen is het dus niet zo dat alleen je spiercontrole verminderd, de gevolgen tellen op: je bent ook licht motorisch gestoord en je hebt te maken met een verlengde reactietijd. En bij 1 glas al licht motorisch gestoord. Dat wil zeggen dat je als beginnend bestuurder een gevaar gaat vormen. Niet alleen voor jezelf maar ook voor andere weggebruikers.

De hoofdregel blijft : Alcohol en Verkeer dat kun je niet maken. Een beetje alcohol heeft al invloed op je rijgedrag. Dus tijdens de rijlessen en als je in het bezit bent van het rijbewijs :Zorg dat je altijd een BOB geregeld hebt als je drinkt of maak gebruik van een taxi. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor alcohol maar ook bij medicijnen en drugs. In het CBR theorie-examen worden hier natuurlijk vragen over gesteld. Hierover kun je meer lezen in onze theorie-boeken.