blog_zitten3-532×321

Bij het CBR rij-examen wordt er echt goed op gelet of je de juiste houding hebt.
Ongeveer zul je het wel weten.

Een beetje rechtop, niet te stijf, het mag er best wat sportief uitzien en voor de rest is het fijn om de pedalen eenvoudig te kunnen bedienen, zodat je niet iedere keer als je de koppeling in wilt trappen naar voren moet schuiven om erbij te kunnen.

Of is jouw houding meer zoals op het eerste plaatje? Met je neus naar voren zodat je de voorkant van je auto goed kunt zien? Zonder te willen discrimineren,  je ziet die houding vaker bij vrouwen dan bij mannen.

Ja, dat is dan inderdaad wat je noemt ‘ongeveer’ en dan gaat deze blog ook jou echt wel aan.

Een goede zithouding kent de volgende uitgangspunten:

  • Je hebt vanzelfsprekend als bestuurder een ontspannen zit achter het stuur nodig en je moet tijdens het rijden alle handelingen verrichten die nodig zijn zonder dat je je daarbij onnodig veel moet verplaatsen (schuiven op je stoel bijvoorbeeld).
  • Het bovenbeen moet over een zo groot mogelijk afstand op de zitting rusten, zodat het bovenbeen goed ondersteund wordt.
  • Als je met je rug tegen de rugleuning aanzit dan moet je de bovenste punt van het stuur goed met beide handen kunnen vastpakken, je armen zijn dan lichtgebogen.
  • Als je de koppeling intrapt is je linkerbeen nog licht gebogen.
  • Je hebt goed zicht op de weg.

Heb je de goede houding? Kijk dan naar je hoofdsteun! Een hoofdsteun die goed is afgesteld geeft maximale bescherming voor nek- en hoofd mocht je bij een aanrijding betrokken raken.

Denk bijvoorbeeld aan een kop-staartbotsing in een file, dan is het zó belangrijk dat die hoofdsteun goed staat afgesteld.

Bij een goed afgestelde hoofdsteun loopt de bovenzijde van de steun gelijk met de bovenzijde van je hoofd. Dat geldt voor de bestuurder én voor de passagiers.

Een goede stuurhouding kent de volgende uitgangspunten:

  • Hou het stuur niet te krampachtig met beide handen vast
  • Neem met je handen een stand van ongeveer ‘kwart voor drie’ aan.
  • Je armen zijn licht gebogen tijdens het sturen

In ons boek ‘rijopleiding in stappen’ vind je een compleet script over ontspannen achter het stuur zitten, de juist zithouding, instellen van rugleuning en hoofdsteun, én een handige checklist.

Stel je stoel goed af, veiligheid voor alles!