4-tips-om-je-airco-goed-te-gebruiken

We hebben inmiddels al weer een paar hele warme, zomerse dagen achter de rug.

Temperaturen boven de 30 graden, dan is het erg warm en de temperatuur in je auto kan ook behoorlijk oplopen. Als je op weg gaat kun je er natuurlijk voor kiezen om met de ramen open te rijden maar als het buiten zo warm is dan zal dat niet voor de verkoeling zorgen die je zoekt.

Een airco is dan een geweldige uitkomst!

Je houdt het redelijk koel en dat betekent ook dat je concentratie goed blijft, zeker als je een wat langere rit voor de boeg hebt.
We geven je graag een paar tips om je airco goed te gebruiken en waarom goed onderhoud zo belangrijk is.

Tip 1:
Houdt het temperatuurverschil met buiten op maximaal 6 graden C.

Check even de buitentemperatuur voordat je gaat rijden. Het verschil tussen buitentemperatuur en airco temperatuur zou ten hoogste 6 graden moeten zijn. Grotere verschillen kunnen eenvoudig leiden tot hoofdpijn en/of keelpijn of een verkoudheid.

Heb je een ‘climate control’ in je auto? Dan is het heel eenvoudig: je auto regelt alles zelf en jij hoeft niets te doen om de airco op de juiste temperatuur te houden.

 

Tip 2:
Voorkom aangroei van bacteriën en schimmels op de verdamper.

De verdamper van de airco zit op een donkere plek. Schakel je de airco in dan wordt de verdamper koud en vochtig door de condens uit de buitenlucht. Een ideale omgeving voor bacteriën en schimmels dus. Als je de airco een kwartier voor aankomst uitzet, dan kan de verdamper goed drogen en krijgen bacteriën en schimmels minder kans.

Voor inzittende van je auto wordt de overgang tussen koele auto en warme buitenlucht minder groot. Je hebt tenslotte al een kwartier kunnen wennen aan de oplopende temperatuur.

 

Tip 3
Airco even uit voor tijdelijk extra vermogen

Moet je auto flink aan de bak: een caravan trekken of de berg op bijvoorbeeld? Zet dan even je airco uit. Dat geeft je auto extra vermogen om de helling op te komen of de caravan te trekken.

 

Tip 4
Met een goed onderhouden en ingestelde airco loop je minder kans op ziek worden.

De meeste automerken adviseren om de filters iedere 15.000 tot 20.000 kilometer te vervangen om een mindere werking te voorkomen. Na een paar jaar moet ook meestal de koelvloeistof worden ververst of aangevuld.

Van een schone en goed ingestelde airco raak je niet verkouden.

Van een slecht onderhouden airco, of slecht ingesteld, kun je wel ziek worden. Bacteriën en schimmels krijgen dan vrij spel. Ook verstopte filters kunnen zorgen voor veel ongemakken, zoals:

  • Verkouden worden
  • Keelpijn krijgen
  • Je grieperig voelen
  • Last hebben van geïrriteerde luchtwegen
  • Tranende ogen

Na een periode van droog en warm weer komt er altijd wel weer een tijd dat het gaat regenen. Let dan vooral goed op gladde wegen.

Gladde wegen in de zomer kunnen best veel gevaar opleveren.
Je leest er hier meer over!