dimlicht-1

Als je het hoofdstuk verlichting in het theorieboek van Verjo bestudeert kom je de term stadslicht tegen. Een term die best wel wat vragen oproept. Stadslicht is de minst opvallende verlichting van een auto.

Maar wat is het verschil tussen stadslicht en dimlicht en waar komt die term stadslicht vandaan?

Stadslicht,  wat is dat nou eigenlijk?

Bij stadslicht branden er slechts 2 kleine lampjes aan de voorkant en de achterlichten branden. Ook de verlichting bij de kentekenplaten brandt. Het stadslicht zorg ervoor dat je auto zichtbaar is, maar het weggedeelte vóór de auto wordt niet verlicht. Het stadslicht is vooral bedoeld om een geparkeerd voertuig zichtbaar te maken.

Waar komt de naam stadslicht vandaan?

Als je de term stadslicht letterlijk neemt, dan is dat best verwarrend. Licht voor in de stad, terwijl het vooral niet bedoeld is om in de stad te gebruiken als je rijdt.

Het gebruik van het woord stadslicht komt uit het recente verleden.
Tot in de jaren zestig werd de verlichting van auto’s  anders gebruikt:

  • Stadslicht
    Dat werd gebruikt om, zoals het woord al zegt, te rijden in de stad. Je gebruikte dat vrij zwakke licht binnen de bebouwde kom, zodat je andere mensen niet stoorde met te fel licht. Ook het feit dat de accu’s nog niet de kwaliteit hadden die we nu kennen was een reden om stadslicht, en dus zwak licht, te gebruiken.
  • Groot licht
    Dat moest je gebruiken buiten de bebouwde kom. Veel, flinke stralen licht die recht naar voren waren gericht. Dat was ook wel nodig, buiten de bebouwde kom was er helemaal geen of erg slechte  straatverlichting. Kwam je dan een tegenligger tegen, dan moest je het licht dimmen. En dat heeft gezorgd voor de term
  • Dimlicht
    Nu, anno 2019, wordt het dimlicht gebruikt in 99% van alle gevallen, binnen én buiten de bebouwde kom om goed zichtbaar te zijn. De meeste auto’s hebben nog wel stadslichten, die gaan automatisch met het dimlicht aan.

Het gebruik is veranderd, de term stadslicht is gebleven.

Wanneer gebruik je het stadslicht ?

Stadslicht wordt gebruikt bij het parkeren en wordt daarom vaak parkeerlicht genoemd.  Je gebruikt het binnen de bebouwde kom als er geen of weinig straatverlichting is, en het is verplicht  als je ’s nachts of overdag bij slecht zicht parkeert buiten de bebouwde kom of naast de rijbaan.

Bij sommige auto’s kan het parkeer- of stadslicht aan één kant van de auto worden ingeschakeld. In verband met de zichtbaarheid moet dat licht dan altijd worden ingeschakeld aan de kant waar andere bestuurders de auto passeren.

Als je rijdt mag het stadslicht gebruikt worden als er geen verlichting verplicht is. Je mag dus overdag met alleen je stadslicht aan rijden. Is het donker of is er slecht zicht? Dan zegt de wet dat je naast het stadslicht ook je dimlicht of je mistlicht moet gebruiken.

Hoe ziet dat er op je dashboard uit ?

Op je dashboard kun je altijd zien welke verlichting je hebt ingeschakeld.  Dit zijn de symbolen die daarvoor worden gebruikt:

Stadslicht is niet hetzelfde als dagrijverlichting.

Bij dagrijverlichting branden de achterlichten niet.

 Lees hier wat dagrijverlichting precies is en wanneer je dat moet/kunt gebruiken.

Controleer je verlichting regelmatig.

Ook een lamp heeft maar een beperkte levensduur. Als je met een kapotte lamp rijdt dan vermindert dat je zicht en ben je slechter zichtbaar voor andere weggebruikers. Controleer dus regelmatig je autolampen en je knipperlichten en vervang ze als dat nodig is.