aquaplaning-845×321

In de afgelopen jaren is een forse stijging te zien van het aantal aanrijdingen met wild. In 2014 waren dat 5.750 aanrijdingen en in 2017 waren dat er al 7.799. tot en met juni dit jaar waren er al 3746 dode dieren te betreuren. De meeste aanrijdingen waren in de provincie Gelderland, Flevoland telde het minste aanrijdingen.

De voorzitter van Stichting Wildaanrijdingen Nederland, Gijs van Aardenne, vindt het dan ook hoog tijd voor een landelijke, uniforme registratie van aangereden wild.

Volgens de risicomonitor van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) wordt de stijging vooral toegeschreven aan een opbloeiende economie (we rijden meer kilometers), het verkeer wordt steeds drukker en het gebruik van de smartphone in het verkeer speelt ook een belangrijke rol.

(bron:
https://www.verzekeraars.nl/publicaties/actueel/aanrijdingen-met-dieren-nemen-toe)

De kans op een aanrijding met groot wild is het grootst in de periode tussen zonsondergang en zonsopgang. Dat is de tijd dat de dieren gaan fourageren, op zoek gaan naar eten. Ben je op zo’n moment in een bosrijke omgeving of een natuuromgeving? Pas je snelheid dan aan en hou er rekening mee dat de dieren zich op de weg kunnen begeven. Vaak wordt je gewaarschuwd door bord J 2

 

Ongevallen in wintertijd

Juist als de dagen korter worden, stijgt het gevaar van een aanrijding met wild. De zon gaat later op en vroeger onder, het beroepsverkeer rijdt vaker in de schemering en in het donker. Juist in die schemeruren zijn de wilde dieren bijzonder actief. Ze hebben een biologische klok, verlaten bij het invallen van de schemering hun dekking . Ze komen in de buurt van steden en gaan op het boerenland op zoek naar eten. Op de wegen die door, van en naar de bossen lopen en langs de bosrand moet je bijzonder voorzichtig zijn.

Wat is de impact

Heb je een frontale aanrijding met een edelhert en rijd je op dat moment 60 km per uur? Dan staat de impact gelijk aan het gewicht van een volwassen olifant: 5000 kg.

Voor een damhert heb je het al gauw over 2500 kg.  Wil je de impact voor een wild zwijn of een ree weten? Kijk dan hier.

Hoe moet je reageren?

Als groot wild de weg oversteekt, moet je meteen hard remmen en het groot licht, als dat aanstaat, dimmen.  De dieren worden verblind door groot licht en dan kunnen ze hun vluchtweg niet zien. Groot wild leeft meestal in kuddes, hou er dus rekening mee dat er meer dieren kunnen volgen.

Hou je stuur recht en wijk niet uit. Als je uitwijkt dan ontstaat het gevaar dat je op een auto van het tegemoetkomend verkeer botst, of dat je tegen een boom aanrijdt. Het risico op letsel bij een aanrijding met wild is een stuk kleiner.

Denk altijd eerst aan je eigen veiligheid.

Ook bij een aanrijding met wild is het verboden de plaats van het ongeval te verlaten zonder de politie te waarschuwen. Bovendien heb je de melding nodig voor een eventuele schadevergoeding bij je verzekering.

Is het gewonde dier gevlucht? Markeer dan de plaats van het ongeval en wacht de komst van de politie af. Je mag een gewond dier niet zomaar achterlaten. Dat trekt weer ander vleesetend wild  aan en levert op die manier nog meer gevaar op voor het verkeer. Ook het meenemen van dood wild is verboden.

Gewonde dieren kunnen in het wild niet overleven. Ga er niet zelf achteraan, en het waarschuwen van de dierenambulance is niet verstandig. Waarschuw de politie. Zij zullen de nodige maatregelen nemen, en deskundigen waarschuwen als dat nodig zou blijken te zijn.

In het Verjo boek wegwijzer in het verkeer voor de personen auto kun je uitgebreid na lezen hoe te handelen bij een aanrijding met wild.