Young college students reviewing lessons to prepare for exams.

De opmerking komt vaak voorbij: ‘ik heb al zoveel geoefend, en ik zak nog steeds’. Of: ‘ik heb alle online oefenexamens al een paar keer gemaakt maar ik blijf het nog steeds moeilijk vinden’. Maar moet je nou eerst een theorie examen oefenen of juist eerst leren?

De meeste leerlingen vinden oefenexamens maken leuker dan taaie theorie leren. Maar om de oefenexamens – en straks ook je CBR examen – goed te kunnen maken heb je wel kennis nodig, en daarvoor moet je toch echt leren. Daar komt natuurlijk nog bij dat je straks een veel betere bestuurder bent als je de regels goed hebt begrepen.

Eerst leren dan theorie examen oefenen

Het heeft geen zin om alleen maar theorie-examens te oefenen, of je dat nou doet vanuit een boek of met een online oefenprogramma. Om de vragen bij je CBR theorie-examen goed te kunnen beantwoorden heb je inzicht en kennis nodig. Je moet de regels kennen en ze goed toe kunnen passen. Als je dat goed kunt dan ga je ook slagen voor je theorie-examen. Verjo levert de beste theorieboeken voor auto, motor en bromfiets. en op leerhetverkeer kun je natuurlijk online theorie examens oefenen. Een combinatie van leren en oefenen geeft het beste resultaat en voor j9u de meeste zekerheid dat je ook gaat slagen.

Ga niet alleen maar theorie examens oefenen

Als je alleen maar oefent leer je niets extra’s. Je leert niet waarom je vaak dezelfde fout maakt. Eigenlijk ben je meer aan het gokken en train je jezelf om de exacte vraagstelling en het goede antwoord te onthouden. Maar bij je theorie-examen zijn de vragen iedere keer anders. Heb je alleen maar vragen en antwoorden onthouden maar niet geleerd waarom nou juist dat ene antwoord het juiste antwoord is dan is de kans groot dat je niet gaat slagen.

Neem de tijd om te leren

Doe jezelf een plezier: neem eerst de tijd om goed te leren en ga pas daarne een theorie examen oefenen. Als je weet hoe de regels van het verkeer in elkaar zitten dan krijg je ook veel gemakkelijker een goed resultaat te zien bij je oefenexamens. Heb je een online oefenexamen van LeerhetVerkeer gemaakt, kijk dan even goed naar de antwoorden die je fout hebt en de motivatie die daarbij hoort. En vergeet het studieadvies niet. Bij je studieadvies zie je welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Een goede voorbereiding geeft het beste resultaat. Dan is het risico dat je ‘alweer voor de zoveelste keer’ gezakt bent voor je theorie-examen dus heel veel kleiner en kun je snel aan je rijlessen beginnen.