adbluevullen-1

AdBlue wordt, bij moderne dieselmotoren (Euro6), gebruikt om de schadelijke NOx-uitstoot te beperken.

Sinds januari 2016 is AdBlue verplicht voor de meeste dieselmotoren.
Het is een heldere, niet giftige stof die bestaat uit zuiver water en ureum voor voertuigen (32.5%) en wordt geïnjecteerd in de uitlaatgassen van een dieselmotor.

Wanneer vul je het AdBlue-reservoir?

Bij de het reguliere onderhoud van je auto wordt ook het AdBlue-niveau in het reservoir gecontroleerd. Dat is normaal gesproken voldoende. Afhankelijk van de omstandigheden (stadsritten, het weer) kan het gebeuren dat het reservoir leeg is voor de volgende onderhoudsbeurt. Dan moet je zo snel mogelijk de AdBlue aanvullen.

Veel merken hebben een eigen waarschuwingslampje

Het witte lampje betekent dat je nog ruim 1500 km kunt rijden, Bij het gele/oranje lampje krijg je iedere 50 km een waarschuwing, brandt het rode lampje dan zal de auto niet meer starten. Je moet eerst de AdBlue-tank vullen voor je verder kunt.

Waar vul je het reservoir?

In de meeste auto’s zit de AdBlue-vuldop (altijd blauw) naast de dieseltankdop. Bij sommige merken zit de vuldop onder de motorkap of soms zelfs onder de koffervloer. Dat staat vermeld in de handleiding van je auto.

Hoe vul je de tank?

De navulbussen zijn aangepast aan een noodvulbeurt, al is een trechter soms geen overbodige luxe. Als het reservoir (bijna) leeg is, moet je minstens 4 liter bijvullen. Vul de tank niet volledig af en vul niet bij voordat het reservelampje brandt.

Giet je teveel vloeistof in de tank dan zal de tank overlopen, de vloeistof gaat kristalliseren en zal de vul hals verstoppen. Daardoor zal het reservoir vervormen en uiteindelijk vervangen moeten worden.
Let ook op, zeker wanneer de vuldop zich achter de gewone tankklep bevindt, dat je nooit diesel in de blauwe opening giet of AdBlue in de brandstoftank.

Kan AdBlue gevaar opleveren?

Nee, Het product is niet explosief en is niet gevaarlijk. Heb je op je handen gemorst met AdBlue dan kun je gewoon je handen goed wassen. Het kan wit- of grijsachtige sporen nalaten op je auto of je kleren. Spoel met veel water om de vlekken te verwijderen.  Heb je  AdBlue op de grond gemorst, ook dan volstaat goed spoelen met water.  

Wat gebeurt er bij strenge vorst?

AdBlue kristalliseert bij -11 graden Celsius. Maar een auto die bij dergelijke temperaturen wordt geparkeerd, heeft geen bijzondere aandacht nodig. Verwarming zorgt ervoor dat de AdBlue-oplossing vloeibaar wordt gemaakt, zodat het SRC weer binnen 20 minuten na het starten actief zal zijn.

 Hoelang blijft AdBlue goed?

AdBlue heeft een levensduur van meer dan één jaar. Maar als de auto vele maanden heeft stilgestaan of erg weinig heeft gereden, kan het nuttig zijn om het reservoir te legen en het product te vernieuwen.

CBR examens

In onze boeken ‘rijopleiding in stappen’ en ‘techniek moderne bedrijfswagens’ wordt uitgebreid ingegaan op AdBlue. Bovendien, vanaf 1 juli 2019 wordt bij de CBR examens grote voertuigen extra aandacht besteed aan de uitlaatgasnabehandeling EURO6 en het gebruik van AdBlue.