rainy-day-1447675-1280×960-1170×500-845×321

In heel Nederland is het nog steeds erg droog. Er valt heel weinig of geen regen en de temperaturen zijn tropisch. Maar ooit zal het wel weer gaan regenen. Gladde wegen in de zomer zijn juist dan verraderlijk. Vuilresten worden spekglad als het weer gaat regenen.

Gladde wegen? Hartje zomer? Ja, dat kan dus echt.

En juist omdat je het niet verwacht kan het gevaarlijk zijn.

Je kunt je voorstellen dat er tijdens een langere droogteperiode in de zomer veel vuil op de weg blijft liggen. Bij snelwegen, voorzien van ZOAB, zit het vuil in het wegdek. Het verkeer rijdt al het vuil vast op de weg en het spoelt gewoon niet meer weg. Je kunt daarbij denken aan rubberresten, oliedeeltjes, stof, slik en zo.

En hoe fijn de zomer ook is, uiteindelijk zal het echt wel weer gaan regenen. Dat is dan natuurlijk heel goed voor de planten, dieren, dijken en de boeren. Maar juist dan kunnen gevaarlijk gladde wegen ontstaan, ook midden in de zomer.

Vuilresten worden spekglad.

De regen zal zich vermengen met het vuil op het wegdek en vormt als het ware een glij laag op het wegdek. Vuilresten worden omgezet in een spekgladde laag waar je veel minder grip op hebt en die aanvoelt alsof er een laagje ijs op ligt.

Vooral bij middelzware regenbuien moet je rekening houden met kans op gladheid. Je kunt het vaak zien doordat er bubbeltjes of iets wat lijkt op een schuimlaag op de weg verschijnt. Let op dat moment extra op gladheid.

Bij echte stortregen of een heel klein miezer buitje is het risico op gladheid minder groot. Als het stortregent dan zullen de vuilresten direct wegspoelen, als de regen beperkt blijft dan is dat niet genoeg om het vuil te laten drijven.

Let er op en pas, als het nodig is, je rijgedrag hierop aan. Hou voldoende afstand tot je voorligger. Vooral motorrijders en fietsers zijn in deze omstandigheden extra kwetsbaar.

Bij normale verkeersomstandigheden is de 2 seconden regel van toepassing. Als je na een lange periode van droogte te maken krijgt met een regenbui dan kunnen we niet meer spreken van normale verkeersomstandigheden. Bij plotseling remmen of een abrupte stuurbeweging kun je eenvoudig in een slip raken.

Dus: houdt wat meer afstand en pas je tempo aan.