dagrijlicht2

A. alleen overdag bij normale omstandigheden
B. alleen bij normale omstandigheden
C. bij ongunstige omstandigheden als mist, regen en bij nacht

Kijk onderaan dit blog voor het juiste antwoord.

Valt het jou ook wel eens op dat er tijdens mist zoveel auto’s zonder licht of met slechts minimaal licht rijden?
De reden dat deze auto’s met minimale verlichting rijden is vaak de automatische verlichting. Veel moderne auto’s hebben tegenwoordig dagrijverlichting. Dagrijlicht is verplicht op auto’s met een type goedkeuring van na juni 2011. De verplichting geldt niet voor auto’s die al langer op de markt zijn.
Dit betekent beperkte verlichting vóór,  maar vaak géén verlichting achter. Alleen bij auto’s die na 30 januari 2015 hun typegoedkeuring hebben gekregen moeten de achterlichten tegelijk met de dagrijlichten gaan branden.

Dagrijlicht is geen gewone verlichting

Niet iedere automobilist realiseert zich dat dag-rijverlichting geen ‘gewone’ verlichting is. Dag-rijverlichting gaat automatisch aan als de auto wordt gestart, maar de achterlichten van de auto branden dan niet! Je rijdt met minimale verlichting aan de voorzijde, de lichtautomaat signaleert geen mist en ‘denkt’ dat het overdag is.

Je bent dus zonder dat je het zelf in de gaten hebt heel slecht zichtbaar in de mist!

Dat levert vaak levensgevaarlijke situaties op. De melding van dichte mist wordt niet voor niets steeds bij de verkeersberichten benadrukt. Maak jezelf op tijd zichtbaar dat voorkomt dat achterop rijdend verkeer je te laat ziet, daardoor harder moet remmen en dus een file gaat veroorzaken of, en dat is natuurlijk nog een groter probleem, niet meer op tijd remt en achterop je auto rijdt met alle gevolgen van dien.

Mist is een weersverschijnsel dat het hele jaar voor kan komen maar hardnekkig kan zijn in het najaar en de winter. Dat heeft te maken met de dikte, de verticale uitgestrektheid, van de mist. Niet voor  niets wordt in de zomer wel gesproken over ‘mist op klomp- , boomtop – of koehoogte’ en bereikt ze in het koude halfjaar nog al eens een dikte van 150 tot 200 meter.

TIP | Controleer eenvoudig of je lampen niet stuk zijn, dat kan heel  eenvoudig door de reflectie van een winkelruit te gebruiken. 

Om niet te veel stroom te verbruiken, zijn dagrijlichten vaak vormgegeven als energiezuinige LED’s. Autofabrikanten gebruiken het dagrijlicht regelmatig om de voorkant van een auto mooier te maken. Wettelijk gezien mogen dagrijlichten alleen wit licht uitstralen. Ze moeten aan staan bij een lopende motor en automatisch uitgaan (of overgaan in stadslicht) als de normale verlichting wordt ingeschakeld. Op het dashboard van je auto kun je niet zien of de dagrijverlichting ingeschakeld staat.

 

Het goede antwoord is A:

Dagrijlicht als verlichting is alleen toegestaan overdag, bij normale weersomstandigheden.

Dagrijlicht mag alleen overdag gevoerd worden en niet in combinatie met andere verlichting (dimlicht of mistlicht). Mistlicht voor mag alleen gevoerd worden als het zicht ernstig wordt belemmerd door mist, sneeuwval of regen. Mistlicht achter mag alleen gevoerd worden als het zicht minder is dan 50 meter. Zicht minder dan 50 meter komt zelden voor.