smart_phone_en_carkit

Smartphone en carkit: ook gevaarlijk

Het bedienen van je telefoon in de carkit kan zorgen voor gevaarlijke situaties, zo oordeelt de rechter.

Dat bellen tijdens het rijden zorgt voor afleiding weten we allemaal. Dat er een fikse boete staat op bellen tijdens het rijden met de telefoon in je hand weten we ook allemaal. Nu heeft de kantonrechter in Leeuwarden besloten dat het bedienen van de telefoon, ook al zit hij in je carkit, net zoveel afleidt en dus ook strafbaar is.

Letterlijk staat er in de uitspraak:

“De kantonrechter is van oordeel dat betrokkene tijdens het bedienen van de telefoon, ook wanneer deze in een telefoonhouder is geplaatst, gedurende enige tijd slechts met één hand de noodzakelijke verkeershandelingen kan verrichten. Dat brengt mee dat het met de andere hand bedienen van de telefoon, waarbij niet uitgesloten is dat betrokkene bijvoorbeeld appberichten beantwoordt, danwel de sociale media aan het volgen is, betrokkene afleidt van de verkeerssituatie, maar ook dat betrokkene fysiek te veel betrokken is bij het bedienen van zijn telefoon. Hij is daardoor minder goed in staat de benodigde verkeershandelingen te verrichten”

Eenvoudig gezegd: ook het bedienen van je telefoon in je carkit zorgt voor teveel afleiding in het verkeer. Het wordt gelijk gesteld aan het vasthouden van je telefoon. Je kunt je niet goed genoeg meer concentreren op het verkeer en daardoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. De boete bedraagt € 239,00 euro.