cory-bouthillette-152734-unsplash-845×321

De herfst is een prachtig seizoen. De zomer wordt afgesloten en af en toe zorgt de zon nog voor heerlijke zomerse temperaturen. Maar die laagstaande zon kan ook een niet te onderschatten risico op leveren.

Bij opkomst in de ochtend en bij zonsondergang aan het eind van de dag staat de zon erg laag en daardoor kan het zonlicht hinderlijk in je ogen schijnen. Je wordt er door verblind. Doordat je met tegenlicht te maken hebt zie je de auto’s voor je eigenlijk alleen maar in zwart/wit en – nog veel belangrijker – zijn vaak de remlichten en de knipperlichten van je voorgangers heel moeilijk te zien. Oppassen dus.

De zonneklep heb je natuurlijk al in gebruik, maar daar schijnt de zon in de herfst vaak onderdoor.

Zorg voor schone ramen

Het vuil en de strepen op je voorruit zorgen voor nog meer hinder als de zon laag staat. Zorg dus voor schone ramen aan de buiten én de binnenkant. Als je een bril draagt, dan geldt daar natuurlijk hetzelfde voor.

Draag een goede zonnebril

De laagstaande zon verandert het zicht op de auto’s voor je, je ziet ze bijna alleen in zwart/wit. Een eenvoudige zonnebril zou dit effect nog versterken. De omgeving wordt dan nog donkerder en het risico op een ongeval stijgt eerder dan dat het afneemt. Bescherm je ogen tegen de schittering en het reflecterend licht en gebruik een zonnebril met UV-bescherming of gepolariseerde glazen.

Anticiperend rijden

De rem- en knipperlichten van je voorgangers zijn slecht te zien, bewaar dus afstand. Hou ook rekening met het feit dat de auto’s achter je, de fietsers en de voetgangers hetzelfde probleem hebben. Rij wat langzamer en gebruik je lichten, zo ben je in ieder geval een stukje beter zichtbaar voor de andere weggebruikers.