aquaplaning-845×321

Het CBR wil graag controleren wat jij weet van aquaplaning. Een vraag zoals deze kan dus zomaar in je theorie examen voorkomen:

Bij welke type band ontstaat het snelste aquaplaning?

  1. alleen bij smalle band
  2. alleen bij brede band
  3. even snel bij een smalle band als bij een brede band

Weet jij het antwoord? In het Verjo boek ‘wegwijzer in het verkeer wordt volop aandacht besteed aan de oorzaken en gevolgen van aquaplaning en wat jij als toekomstig bestuurder moet weten en kunnen.

Wat is aquaplaning?

Als het hard (heeft) geregend kan er veel water op de weg blijven staan. Zeker op de snelweg kun je die niet zomaar omzeilen, je moet er door heen met je auto en dat kan gevolgen hebben voor de beheersbaarheid van je auto.

Aquaplaning ontstaat door een hoge snelheid in combinatie met veel water op de weg. De banden van je auto kunnen het water niet snel genoeg afgevoerd krijgen. Er ontstaat dan een laagje water tussen je wielen en het wegdek waardoor je auto de grip op het wegdek verliest. Er is geen contact meer tussen wielen en asfalt, de auto lijkt te zweven en je hebt er geen controle over.

Snelheid

Als er veel water op de weg staat is het ontzettend belangrijk dat je je snelheid aanpast. Hoe hoger je snelheid, hoe groter het risico dat je auto de grip op de weg kwijtraakt.

Wat moet je doen?

Als je te maken krijgt met aquaplaning ga dan niet hard remmen maar laat langzaam je gas los. Je moet voorkomen dat je auto in een slip raakt. Heb je een handgeschakelde auto: trap dan de koppeling in. Maak langzame stuurbewegingen, hou je stuur recht en wacht af tot je auto weer grip op de weg krijgt.
Als de auto toch gaat slippen: blijf kijken én sturen in de richting die je uit wilt.

Aquaplaning zie je vaak op wegen waar ook spoorvorming is ontstaan. Daar ligt meer water op de weg na een fikse regenbui.  Pas je snelheid aan de situatie aan en probeer de spoorvorming te vermijden.

Banden

Hoeveel grip je auto op de weg heeft is ook sterk afhankelijk van de profieldiepte van je banden. Hoe minder profieldiepte je banden hebben, hoe eerder je te maken krijgt met aquaplaning. Als je banden voldoende profieldiepte hebben kunnen ze het water dat op de weg ligt sneller afvoeren. Je bent dus minder gevoelig voor aquaplaning. Hou de profieldiepte in de gaten en vervang op tijd je banden.
Verder is het ook belangrijk dat je banden de juiste spanning hebben.  Controleer dat met regelmaat.

Samengevat, hoe kun je aquaplaning vermijden?

  • pas je snelheid aan aan de weersomstandigheden
  • ontwijk spoorvorming of grote plassen
  • controleer je banden regelmatig op profieldiepte (wettelijk minimum 1,6 mm)
  • vervang de de voorbanden als het profiel minder is dan 2,5 millimeter
  • gebruik winterbanden in herfst en voorjaar
  • controleer regelmatig de bandenspanning