slippers-845×321

Met slippers of op blote voeten, is autorijden dan nog veilig?
Wat een heerlijke start van de lente, zoveel mooie zomerse dagen krijgen we niet vaak deze tijd van het jaar. Heb jij je activiteiten er al op afgestemd? Ik ben al verschillende keren naar de kust gereden, naar Scheveningen, Kijkduin, Castricum, maar ook de stranden in Zeeland vind ik heerlijk.

Met je blote voeten door het rulle zand, genieten van het water en alle mensen om je heen, dat is toch geweldig! De drukte op de wegen viel meestal wel mee, op de heenweg in ieder geval. Op de terugweg word je met dat soort dagen wel vaak geconfronteerd met files of langzaam rijdend verkeer. Maar dat vind ik dan niet zo erg. De dag zit er dan toch al op, ik heb geen haast meer, en ik rij lekker ontspannen na een heerlijk dagje strand terug naar huis.

Te ontspannen misschien wel en daardoor merkte ik de file voor me vrij laat op. Ik moet behoorlijk hard remmen om een aanrijding te voorkomen en dan schiet plotseling mijn voet van het rempedaal. Stom, geen goede actie, mijn eigen schuld. Bij het verlaten van het strand heb ik namelijk mijn sneakers niet meer aangedaan, het loopt zo heerlijk op slippers. En door die slipper had ik geen goede grip op het rempedaal. Gelukkig stond ik nog net op tijd stil maar de schrik zat er goed in.

Niet in de wet

De wet zegt niets over rijden met slippers of blote voeten, maar ik weet inmiddels dat rijden met slippers (of op blote voeten) niet goed is voor de verkeersveiligheid. En dat staat wel in de wet:

“Het is een ieder die aan het verkeer deelneemt verboden zich zodanig te gedragen dat een aan zijn schuld te verwijten verkeersongeval plaatsvindt waardoor een ander wordt gedood of waardoor een ander zwaar lichamelijk letsel wordt toegebracht of zodanig lichamelijk letsel dat daaruit tijdelijke ziekte of verhindering in de uitoefening van de normale bezigheden ontstaat. ”

Veilig deelnemen aan het verkeer

In de Rijprocedure B uitgebracht door Verjo B.V. wordt uitgebreid aandacht besteed aan het wenselijk rijgedrag en aan defensief en sociaal rijden. Wat kan wel en wat kan nou eigenlijk niet? Wat is nodig voor een veilige deelname aan het verkeer?

De rijprocedure B is beschikbaar via de Verjo site en ook als app verkrijgbaar in de Apple App Store en Google Play Store.

Niet alles gedekt door verzekering

In Nederland krijg je geen boete voor het rijden met slippers of op blote voeten, hooguit een berisping, maar als je een verkeersongeluk veroorzaakt dan kan het voorkomen dat de verzekeringsmaatschappij alleen aan de tegenpartij de schade gaat vergoeden, niet aan jou, ongeacht welke verzekering je hebt. En dat kan je dus duur komen te staan.