marvin-meyer-204150-unsplash-845×321

Als de weermannen en –vrouwen in ons land gelijk hebben dan krijgen we opnieuw een stukje winter voorgeschoteld. Buien met kans op sneeuw of ijzel, winterse neerslag, vorst in de nacht en vroege ochtend, waardoor het glad kan worden tijdens de ochtendspits .

Veilig autorijden is altijd belangrijk, maar vooral in de winter is de kans op problemen groter. De meeste schade- en pechgevallen worden in de winter gemeld. En dat geldt niet alleen op het moment dat het KNMI waarschuwt voor heftige sneeuwval en een code rood afgeeft, dat is ook zeker het geval als alles ‘wel mee lijkt te vallen’. Juist dan word je verrast door gladde stukken weg, slecht zicht en medeweggebruikers die denken dat een beetje vorst of sneeuw geen invloed hoeft te hebben op hun snelheid en rijgedrag. Extra voorzichtigheid is geboden dus.

Pas je rijstijl aan en zorg daarnaast dat je goed voorbereid bent. Neem de maatregelen die nodig zijn om veilig op de plaats van bestemming te komen.

Voor wat je auto betreft kun je natuurlijk veel voorzorgsmaatregelen nemen.

Winterbanden

Het is echt geen overbodige luxe. Het verschil in remweg op een droog of nat wegdek is erg groot. Het rijden op sneeuw is met zomerbanden veel gevaarlijker. Winterbanden hebben een andere rubbersamenstelling en een ander profiel. Ze zorgen voor meer grip op de weg.

Accu

Een cruciaal onderdeel van je auto: is je accu leeg of kapot dan werkt je startmotor niet en kom je niet ver. Controleer je accu voordat de winter invalt. Is er geen lekkage te zien bij de afdichtdoppen, is je accu nog vol genoeg, zorg dat de polen van de accu schoon zijn. Kun je het niet zelf? Laat het dan doen. Niets is zo vervelend als een auto die niet wil starten. In de winter heeft een accu meer moeite om spanning te leveren. Vooral als de auto regelmatig een dag stil staat of wanneer je vele korte ritten rijdt.

Wat te doen als je toch met een lege accu komt te staan? Misschien heb je startkabels bij de hand? Of heeft je buurman die misschien en heeft hij wel een goede accu?

Het is vrij eenvoudig je auto te starten met startkabels én de goed startende auto van je buurman: kijk maar even

Handige checklist

Je kunt zelf ook veel doen om problemen bij slecht weer voor te blijven. We zetten een aantal handige tips op een rijtje:

Schone ramen zorgen voor goed zicht.

Neem de tijd om je autoramen schoon te maken, alle ramen en niet alleen een stukje doorkijk in de voorruit. En vergeet je spiegels niet. Je ziet die fietsers echt niet aankomen en de fietser heeft al helemaal geen oog voor jou, die heeft zijn ogen op het glibberige stukje waar hij overheen moet. En bovendien kan het je een behoorlijke boete opleveren. Niet genoeg gekrabd? De standaard boete is € 230,00. Voor het niet schoonmaken van je spiegels komt daar nog eens € 140,00 euro bij.

Veel sneeuw op het dak, haal het er af.

Het klinkt in eerste instantie misschien overbodig, maar dat is het beslist niet. Als er nog veel sneeuw op je dak ligt en je moet plotseling remmen, dan komt die sneeuw via je voorruit naar beneden. Je remt hard en plotseling zie je niets meer…. Neem je maatregelen als er ijs is of als het gesneeuwd heeft.

En verder:

  • Vul de ruitensproeiervloeistof op tijd aan met antivries vloeistof. Gebruik de sproeiers niet om je voorruit te ontdooien, de vloeistof bevriest direct en zorgt dan alleen maar voor meer problemen
  • Koop op tijd een ruitontdooier, slotontdooier (bewaar die niet in de auto!) en goede krabbers. Liever niet krabben? Koop dan een speciale deken voor over de voorruit. Gebruik geen kranten of dozen, als die vast vriezen ben je nog verder van huis.
  • Hou de rubbers van je auto droog en schoon met bijvoorbeeld talkpoeder. Dat voorkomt vastvriezen
  • Zet de auto niet op de handrem, ook die kan vast vriezen
  • Een warme deken in je auto is heel handig als je met pech stil komt te staan en lang moet wachten op hulp.